top of page

Mietteitä metsästyksestä

Päivitetty: 6. maalisk. 2023

Säätiedotus lupaa vesisadetta viikonlopulle. Mitähän sitä laittaisi päälle, että tarkenee

passissa päivän. Olisiko grillimakkaran sijaan jotain muuta evästä vaihteeksi. Teetä, kahvia

vai kaakaota? Ajatukset virtaavat jo perjantai iltana lauantain pyyntipäivään. Reput

kaivellaan esille ja eväät tehdään valmiiksi. Tarkistetaan, että radiopuhelimet on ladattu ja

auton tankki täynnä. Kaikki muu unohtuu, kun on syksy ja metsästyksen aika.Ojasta lavalle

Jäniksenpyynti oman koiran kanssa on meidän koko perheen juttu. Muun riistan pyynti jää

minun ja poikien harteille. Vanhemman pojan kanssa olen ollut kolme syksyä hirviporukassa.

Metsästyksen kautta on syntynyt monia hyviä keskusteluja niin turvallisuudesta kuin

eläinten kohtelusta. On tärkeää että riistaa, luontoa ja muita metsässä liikkuvia

kunnioitetaan.


Metsästyskausi alkaa elokuussa kyyhkysenpyynnillä. Sellaisen ruokintapaikan löytäminen, jonne tulisi kyyhkysiäkin kanahaukan ja korppien sijaan, ei ole itsestäänselvyys.

Ruokkimiseen pitää olla maanomistajan lupa. Parina viime vuonna meillä on onnistanut

paikan suhteen, vaikka lajina kyyhkysenpyynnin olen todennut olevan nuorempien laji. Ihailen poikien reaktiokykyä ja tarkkuutta. Itse, tovin aamuyöllä ojanpohjalla passissa istumisen jälkeen, en meinaa ehtiä asetta nostamaan, kun kyyhkyset meni jo. Onko se sitten ikä vai kehonhuollon puutetta, mene ja tiedä.


Sorsanpyynti on laji, jossa toimiva koira on tärkeä osa pyyntiä. Monesti ollaan päästy sekin näkemään ja


kokemaan kaverin mukana. Oma lintukoira on vasta unelma-asteella. Jäniskauden aloitus on juhlaa, saa päästää koiran ovelta irti tutkapanta kaulassa ja lähteä etsimään lähitienoon metsäjänikset ja rusakot. Meidän eestinajokoira-saksanseisoja risteyskoira Taiga on meidän mieleen, ajaa hyvin, mutta saadaan helposti pois metsästä. Koiranhankinta onkin oma juttunsa, etenkin kun aletaan puhumaan hirvikoirasta.

Mielipiteitä riittää niin perhepiiristä kuin kauempaakin mikä rotu se olla pitää. Aikaa olen tällä asialle yrittänyt antaa, mietitään ja katsellaan. Koppi ja häkki on jo pihalla valmiina, mutta päätöstä ei ole saatu tehtyä. Hirvenpyynti on pitkälle hirvilavalla passissa istumista ilman omaa koiraa.

Monimuotoisuus

Passissa olo käy meditaatiosta- luonnon tarkkailu ja välillä trackerin vilkaisu pitää ajatukset

tässä hetkessä. Metsästys on monimuotoinen laji ja sillä on moninaiset arvot, niin riistanhoidolliset kuin terveysvaikutukset. Uskon että metsästäjä liikkuu enemmän luonnossa kuin moni muu. Luonnon monimuotoisuutta hyödynnetään muutenkin, riistan lisäksi löydetään samalla hyvät marja,- ja sienipaikat. Stressi laskee ja mieliala kohenee upeaa auringonnousua syysaamussa ihastellessa. Ja voi niitä juttuja, mitä kokeneet pyytäjät nuotion äärellä kertovat, totta vai tarua, vastuu jää kuulijalle naurun raikaessa. Hiljalleen päivä pitenee ja kausi kääntyy lopuilleen. Muutamia kertoja vielä ehdimme kantohangille jäniksenpyyntiin. Vuodenajat on rikkaus, keväällä luonto heräilee, tehdään mekin niin luonnon mukana ja nautitaan ulkoilusta!Kaisu Niiranen

www.luontokuiskaaja.fi

Ylivieska

Commentaires


bottom of page